CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Rabu, 29 September 2010

Washington bantah pembaikan Palestin

Presiden Palestin yang telah tamat tempoh menurut HAMAS, Mahmoud Abbas mengakui bahawa Amerika Syarikat(US) membantah pihak Palestin menurunkan tandatangan ke atas dokumen pembaikan dalaman Palestin yang dikemukakan oleh Mesir. Jelas Abbas, US sendiri mempertikaikan gerakan FATAH(حركة التحرير الوطني الفلسطيني) yang telah menurunkan tandangan untuk bersama-sama dengan gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية).

Abbas berkata sedemikian ketika menyampaikan ucapan dalam satu pertemuan dengan komuniti penduduk Palestin di New York, US.

Agensi berita rasmi Pemerintah Palestin Ramallah iaitu 'Wafa' menerbitkan laporan mengenai gerakan FATAH yang telah menandatangani dokumen Mesir meskipun dibantah oleh US.

Kenyataan Abbas itu serentak dengan pertemuan pemimpin FATAH dan HAMAS di Damshik, Syria malam semalam.

"Jikalau HAMAS telah tandatangani dokumen pembaikan Mesir, sudah pasti kami telah membentuk Kerajaan Perpaduan. Dengan itu, kami telah dapat melaksanakan dua tindakan, iaitu memperolehi sejumlah bantuan yang diperakui dalam Persidangan Sharm El-Sheikh, kemudian Kerajaan Perpaduan ini akan mengadakan pilihanraya parlimen dan Presiden bahkan perselisihan yang berlaku seperti sekarang dapat diselesaikan," kata Abbas.

FATAH bertemu HAMAS di Damshik

Gambar(safa): Anggota-anggota Biro Politik HAMAS di sebelah kanan dan delegasi FATAH di kiri.

Semalam, gerakan HAMAS yang diketuai Ketua Biro Politiknya, Khaled Mashal telah mengadakan pertemuan ramah mesra dengan delegasi FATAH diketuai Azzam Ahmad. Kedua-dua pihak telah bersetuju pertemuan sebegitu untuk menyelesaikan beberapa permasalahan yang masih tergantung antara keduanya. Setelah pertemuan, kedua-dua pihak juga mengumumkan tercapainya beberapa langkah ke arah pembaikan dalaman Palestin.

Menurut pengumuman yang disampaikan Musa Abu Marzouk, Timbalan Ketua Biro Politik HAMAS bahawa kedua-dua gerakan itu telah bersepakat dari beberapa titik pertelingkahan yang menimbulkan perselisihan antara HAMAS dan FATAH. Dalam pertemuan yang terdekat pada masa akan datang, kedua-dua pihak akan membincangkan lagi permasalahan yang masih berbaki untuk mencapai persefahaman bersama sehingga menemui penyelesaian akhir dengan kesemua kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin serta parti-parti politik.

Abu Marzouk menyebut lagi, pihaknya turut bersetuju untuk ke Kaherah bagi menanda tangani dokumen Mesir sambil mengungkapkan persefahaman ini adalah sebahagian dari komitmen yang tidak boleh dipisahkan perlaksanaannya dari dokumen Mesir serta mengakhiri persengketaan.

Sementara itu, laporan dari berita Al-Jazeerah yang menukilkan kata-kata Azzam Ahmad bahawa pertemuan ini adalah langkah permulaan bagi menyelesaikan pertikaian antara kedua-dua belah pihak. Beliau menolak dari menerangkan terperinci mengenai perbincangan yang mencapai persefahaman antara delegasinya dengan gerakan HAMAS.

Lapor dari agensi berita 'Safa' bahawa salah seorang pemimpin gerakan HAMAS di Gaza, Salah Bardawil mendedahkan pertemuan selanjutnya akan diadakan pada minggu akan datang.

Beliau menjelaskan, pertemuan tersebut adalah untuk membincangkan persefahaman yang dicapai antara kedua belah pihak dalam pertemuan semalam di Syria.

Pertemuan HAMAS dan FATAH berikutan dari pertemuan yang telah diadakan antara Omar Sulaiman, Ketua Bahagian Perisikan Mesir dengan Khaled Mashal di Arab Saudi. Sumber 25/09/2010, web berita Al-Jazeerah, web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JALINAN UKHUWAH


ShoutMix chat widget