CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Rabu, 8 Disember 2010

Dua serangan zionis di selatan Gaza

GAZA - Sumber melaporkan, pesawat-pesawat tempur zionis melancarkan dua serangan di selatan Semenanjung Gaza dalam dua kejadian berasingan awal pagi tadi.

Pemberita 'Safa' berkata, serangan pertama mensasarkan sebuah ladang penternakan haiwan yang dimiliki keluarga Abdul Hakim Al-Mujayedah (منطقة القيزان) di selatan Khan Yunus. Akibat serangan, ladang penternakan terbabit mengalami kerosakan yang cukup besar.

Sementara itu, sumber perubatan memaklumkan kepada pemberita 'Safa' bahawa serangan tersebut mengakibatkan seorang pemuda berusi 22 tahun, Nidhal Umairah mengalami kecederaan ringan berikutan serpihan-serpihan peluru yang berterbangan setelah letupan yang kuat. Mangsa telah dibawa ke hospital awam Naseer di bandar Khan Yunus.

Seiring kejadian itu, serangan yang kedua dari pesawat tempur zionis mensasarkan sebuah terowong bawah tanah yang terletak di sempadan Mesir-Palestin.

Lokasi terowong bawah tanah yang diserang adalah di 'منطقة الجردات' terletak di timur sempadan Rafah. Dilaporkan, berlaku kemusnahan yang besar ke atas beberapa buah terowong bawah tanah yang berhampiran dengan lokasi yang dibom pesawat zionis. Sumber 08/12/2010, web berita safa.ps

Roket serang Ushkul, SARAYA serang tentera zionis

Sumber peta. Kedudukan Qadi Salqa(وادي السلقا) di pertengahan Semenanjung Gaza.

AL-QUDS, - Web berita 'Yediot Ahronout' Israel melaporkan malam ini bahawa dua serangan roket mortar gugur di barat Naqab, tanah jajahan 1948.

Sumber tersebut menjelaskan dua serangan roket dilancarkan dari Semenanjung Gaza menuju ke Kibbutz Sa'ad(penempatan haram zionis) yang bertentangan dengan sempadan tanah Gaza, lalu gugur dan meletup di sebuah tanah lapang di Ushkul(barat Naqab, tanah jajahan 1948).

Jelas media Israel itu lagi, serangan roket tidak mendatangkan sebarang luka parah atau kerosakan harta benda.

SARAYA serang tentera zionis

Sementara itu, kumpulan pejuang dari SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) mengumumkan bahawa pihaknya melancarkan beberapa serangan peluru mortar ke arah jentera perang rejim zionis di pertengahan Semenanjung Gaza.

Jelas SARAYA AL-QUDS, unit pertahanannya telah berupaya melancarkan beberapa serangan mortar ke arah jentera-jentera perang rejim zionis yang berkumpul di sekitar pintu gerbang An-Namr, timur Wadi Salqa terletak di pertengahan Semenanjung Gaza.

Selepas itu, SARAYA AL-QUDS turut bertempur dengan tentera rejim zionis berdekatan dengan pintu gerbang Kissufim. Sumber 07/12/2010, web berita safa.ps

Jentera perang zionis ceroboh Gaza

Sumber peta, google map.

GAZA
- Kejadian pagi ini, beberapa buah jentera perang rejim zionis menceroboh pertengahan Gaza.


Menurut saksi, beberapa buah jentera perang zionis telah menceroboh di timur Mukhayyam El-Buraij yang terletak di pertengahan Gaza, namun secara terbatas. Jelas saksi, rejim zionis turut melepaskan tembakan dan kedengaran beberapa letupan dari segenap sudut.

Semalam, pejuang Palestin mengumumkan telah mengebom sebuah kawasan di majilis daerah penempatan Israel di selatan tanah jajahan dengan serangan roket dan peluru mortar.

Berikutan itu, sepasukan unit tentera rejim zionis yang menceroboh timur El-Buraij semalam turut dibedil pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN(sayap tentera LIJAN MUQAWAMAH SHA'BIAH) dengan 3 serangan peluru mortar 100mm. Sumber 07/12/2010, web berita maannews.net

Rabu, 1 Disember 2010

Cedera di Gaza, serangan gempa di Lubnan

GAZA - Seorang remaja Palestin cedera di bahagian kaki akibat terkena tembakan tentera rejim zionis di pertengahan lintasan Bet Hanoun, utara Semenanjung Gaza pagi tadi.

Jurucakap Perkhidmatan Perubatan Tentera, Adham Abu Salmiah dalam kenyataan rasminya berkata, penduduk Palestin yang bekerja mengutip kepingan besi dan sisa runtuhan bangunan di utara Gaza telah ditembak dengan machine-gun zionis, lalu mengenai seorang remaja berusia 15 tahun dan mangsa mengalami kecederaan. Sehingga ini, kecederaan yang dialaminya disifatkan 'pertengahan'.

Kejadian tembakan dari rejim zionis ke atas peladang dan penduduk Palestin di timur dan utara Gaza boleh disifatkan berlaku setiap hari. Berikutan itu, rejim zionis cuba untuk mengadakan zon-zon asing yang dikawal tentera sekaligus diibaratkan melanggar undang-undang antarabangsa dan prinsip hak asasi kemanusiaan.

Kebelakangan ini, berpuluh-puluh penduduk Palestin sewaktu mengumpul kepingan besi dan sisa runtuhan berdekatan sempadan kerap diancam tembakan dari tentera rejim.

Roket gugur di barat Naqab

Laporan dari radio am Israel berkata, satu serangan roket Palestin buatan tempatan gugur di kawasan penempatan haram "She'er Henegev", barat Naqab, di selatan tanah jajahan.

Jelas radio tersebut melalui web beritanya, serangan roket tersebut tidak mengakibatkan sebarang luka parah atau kerosakan harta benda.

Menukil dari sumber, tidak ada lagi mana-mana kumpulan pejuang Palestin mengakui melancarkan serangan roket.

Lubnan diserang gempa

Sementara itu, pesawat-pesawat tempur rejim zionis melancarkan beberapa serangan gempa(bayangan) di ruang udara selatan Lubnan. Sumber 28/11/2010, berita Al-Jazeerah dan web berita safa.ps

Selasa, 23 November 2010

Zionis rempuh masuk daerah-daerah di Jenin

JENIN - Sepasukan tentera rejim zionis telah merempuh masuk ke beberapa buah daerah di barat Jenin, awal pagi tadi. Rempuhan di daerah utara Tebing Barat itu turut disertai operasi pemeriksaan, malah sekatan jalan yang menghubungi Jenin-Haifa berhampiran kampung zabouna juga diadakan secara mengejut selama beberapa jam di awal pagi.

Gambar(safa): Tentera rejim zionis yang menjalankan operasi 'mengesan' di beberapa buah kawasan terbuka.

Sumber tempatan berkata,
"awal pagi tadi, tentera zionis yang menceroboh 'Anoun, Yamoun dan Ramaanah turut melakukan operasi mengesan di beberapa buah kawasan terbuka, namun tiada rumah yang diserbu masuk."

Jelas lagi sumber, kerahan sebilangan besar tentera zionis dapat dilihat di dua buah kampung, Yamoun dan Burqain. Rejim zionis telah menjalankan operasi 'mengesan' antara tempat-tempat pemprosesan minyak zaitun yang kini telah memasuki hari kedua. Sumber 22/11/2010, web berita safa.ps

Konflik Afghanistan: Kanak-Kanak di Kandahar Lebih Selamat Dari London

Duta Awam Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) di Afghanistan, Mark Sidwell menyebut bahawa Kandahar – kubu kuat Taliban – kadang-kadang menjadi kawasan yang aman bagi kanak-kanak berbanding bandar-bandar besar Barat seperti New York dan London. Kenyataan ini menyanggah laporan yang dibuat oleh kumpulan Selamatkan Kanak-Kanak (Save The Children) yang menyeleweng.

Kenyataan ini juga bertepatan juga dengan apa yang di ucapkan bekas Duta Besar Britain di Afghanistan yang menyebut bahawa kanak-kanak di sini (Kandahar) lebih selamat dari keadaan kanak-kanak di London atau New York atau Glasgow atau bandar-bandar utama dunia lain.Ketika ditemuramah oleh wartawan BBC Kanak-Kanak (CBBC), beliau menyanggah - kenyataan yang telah dibuat mengenai aduan dari kanak-kanak Kabul tentang keselamatan mereka berhadapan dengan serangan-serangan bom- bahawa di sana terdapat jumlah yang kecil serangan yang berlaku. Tidak seperti yang dilaporkan. Sebahagian besar dari mereka hidup seharian dalam keadaan aman. Kehidupan di bandar Afghanistan tidak jauh beza seperti kehidupan desa-desa di Barat.


Seorang pakar dari kumpulan Selamatkan Kanak-Kanak (Save The Children) yang enggan dikenali menyebut, kenyataan Sidwell itu sebenarnya bersalahan dengan fakta. Beliau menegaskan kanak-kanak Afghanistan mengikut purata kadar kematian bagi kanak-kanak berlaku sebelum sempat mencapi umur lima tahun.

Laporan
Tabung Kanak-Kanak PBB (UNICEF) mengumumkan bahawa pada November 2009, Afghanistan sebagai tempat paling berbahaya yang tinggi populasi kelahirannya.

Statistik yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menunjukkan bahawa 795 ribu mangsa yang terkorban atau cedera kesan dari konflik di Afghanistan bermula September 2008 hingga Ogos 2010.

Sumber , Portal al Jazeera

Lapangan terbang Gaza dibom zionis

Peta: Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza(bulatan merah) tidak lagi beroperasi kerap kali menerima serangan zionis. Manakala, laluan perlintasan Sufa(bulatan biru) yang diserang pejuang Palestin berada di garisan sempadan Gaza-tanah jajahan 1948.

GAZA - Awal pagi Sabtu, artileri rejim zionis mengebom Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza lebih dari 12 serangan peluru yang mengakibatkan kedengaran beberapa letupan yang amat dahsyat di setiap pelusuk bandar Rafah, selatan Semenanjung Gaza.

Penyampai berita 'Safa' berkata pengeboman zionis seiring dengan tembakan machine-gun yang tidak henti-henti ke arah timur perumahan Nahdhah, di bandar Rafah.

Sumber melaporkan sebelum pengeboman zionis di Rafah, pejuang-pejuang Palestin telah melancarkan hampir 10 serangan roket 'hawn' ke atas laluan perlintasan Sufa di timur Rafah. Sumber 20/11/2010, web berita safa.ps

Pesawat zionis bedil 2 terowong bawah tanah

GAZA - Menjelang lewat tengah malam (jam 11.04 malam, waktu Palestin), pesawat tempur zionis telah melancarkan serangan ke atas dua buah terowong bawah tanah yang berdekatan dengan Mukhayyam Yubna. Terowong bawah tanah yang diserang itu terletak di sempadan antara Rafah Gaza dengan Mesir di selatan Semenanjung Gaza.

Jelas pemberita 'Safa' bahawa serangan yang dilancarkan oleh pesawat F-16 zionis ke atas 2 terowong bawah tanah tidak mengakibatkan sebarang luka parah.

Seiring serangan pesawat zionis, tentera rejim zionis yang berada di pengkalan menara kawalan tentera dari arah timur bandar Rafah turut menghujani tembakan yang menghala ke arah beberapa buah rumah penduduk Palestin dan tanah-tanah pertanian.

Sebelum kejadian, pesawat-pesawat tempur zionis dilihat berterbangan rendah meninjau di sekitar ruang udara Gaza. Sumber web berita safa.ps

Jumaat, 19 November 2010

Pengawai IDF: Gagalnya Rundingan boleh menyebabkan Fatah Jatuh

Sumber IDF melaporkan kelangsungan hidup kerajaan FATAH bergantung kepada perundingan keamanan.

1. IDF: Israel Defense Forces(wikipedia)

Gambar(wikipedia): Logo IDF

WASHINGTON – Penangguhan rundingan Israel-Palestin tidak hanya merenggangkan hubungan Israel dengan Amerika Syarikat(AS), tetapi juga boleh merosakkan hubungan para pemimpin Palestin di Tebing Barat.

Menurut laporan luar negeri, tentera dan pegawai perisikan IDF memberi amaran bahawa jika tiada perjanjian damai segera dicapai, kerajaan FATAH akan runtuh, meninggalkan rejim di tangan HAMAS – yang mana disokong oleh Iran dan Syria.

Dalam sebuah wawancara yang diterbitkan dalam Washington Post, seorang pegawai senior Israel memberi amaran bahawa mereka yang terlibat dalam pengendalian rundingan mempunyai peluang yang sempit sebelum berakhirnya dengan ketenangan iaitu tanpa sebarang penyelesaian. Ketenangan tersebut tidak akan tetap selamanya, pengawai tersebut memberi amaran dan mengatakan bahawa jika ahli politik Israel gagal mencapai apa-apa melalui perundingan, akan ada perkara yang lebih besar berlaku dalam masa enam hingga sembilan bulan.

Walaupun peningkatkan koordinasi antara pasukan keselamatan Israel dan Palestin yang memberikan sumbangan terhadap ketenangan rundingan, situasi ini mampu mencetuskan propaganda. Pengawai tersebut ragu sekiranya pasukan dari pihak Palestin akan dapat terus melakukan koordinasi jika rundingan itu gagal. Oleh sebab itu, IDF sedang mempersiapkan pergerakan menghadapi Intifada ketiga.

Surat khabar itu juga memetik pegawai lain daripada perisikan Israel, yang setuju supaya proses penghapusan infrastruktur keselamatan Palestin dipercepatkan.

Majalah mingguan Time juga mendakwa bahawa kejayaan hubungan keselamatan bersama Israel-Palestin bergantung pada kemajuan(anjakan) dalam perundingan. Semasa sesi penerangan antara wartawan asing, seorang pengawai Israel mengatakan Israel mengharapkan rundingan keamanan tersebut berjaya dilaksanakan dan pada masa yang sama untuk mempertahankan legitimasi pasukan keselamatan Palestin. Sumber 17/11/2010, www.ynetnews.com


Khamis, 18 November 2010

Telah 25 Tahun Kes Memali19 November 1985 merupakan sejarah di mana golongan Ulama dan penyokong Ulama dibunuh oleh polis hutan dan tentera atas alasan kononnya menyerang menentang komunis namun hakikatnya polis hutan dan tentera sebenarnya menyerang Ulama dan penyokong Ulama.

Semoga para syuhadah tenang dan kes Memali berjaya dirungkai serta pihak yang bersalah akan dihukum dengan seadil-adilnya.

Dua syahid dibom pesawat pengintip

Gambar(Al-Jazeerah): Polis Gaza berada di sisi kereta yang dibom zionis.

GAZA
- Jurucakap Perkhidmatan Perubatan Tentera Gaza, Adham Abu Salmiah mengesahkan kejadian yang mengorbankan dua penduduk, manakala 3 lagi penduduk yang lain mengalami luka parah. Kedua-dua mangsa yang syahid dibawa ke hospital Syifa' yang terletak di bandar Gaza petang tadi.


Berhubung kejadian, Abu Salmiah berkata, kedua-dua mangsa yang syahid dikenali Muhammad dan Islam Muhammad Yasin. Jelas Abu Salmiah lagi tanpa menjelaskan lebih terperinci bahawa kedua-dua penduduk itu berasal dari Kem Pelarian Tentera, Jabaliya, utara Semenanjung Gaza.

Sumber polis Gaza berkata, kereta yang dinaiki mangsa meletup disebabkan pengeboman zionis dari udara.

Jelas saksi kejadian kepada agensi berita 'Safa', sebuah pesawat pengintip zionis mensasarkan satu serangan peluru misil ke atas sebuah kereta awam jenis 'GOLF' yang melalui berhampiran di persimpangan sha'biah, pertengahan bandar Gaza.


Gambar(Al-Jazeerah): Mangsa serangan yang dibawa ke hospital.

Saksi menjelaskan lagi, pengeboman ke atas kereta tersebut berlaku ketikamana pesawat-pesawat pengintip zionis yang kerap membuat tinjauan di ruang udara kawasan berkenaan.


Tambah sumber dari web berita Al-Jazeerah, tentera rejim zionis mengumumkan pihaknya melakukan serangan tersebut yang mensasarkan seorang pejuang JAISH AL-ISLAM, Islam Muhammad Yasin. Mengikut dakwaan tentera rejim, sasaran tersebut merupakan perancang bagi menculik Israel di Sinai, Mesir.

Dalam keterangan rasmi, tentera rejim berkata, pihaknya melaksanakan misi dengan kerjasama Perkhidmatan Keselamatan Dalam Negeri(SHABAK) dengan melancarkan serangan ke atas seorang anggota tertinggi JAISH AL-ISLAM.

Sebagaimana yang dilaporkan, pada 3 minggu yang lalu, rejim zionis telah membunuh salah seorang pejuang JAISH AL-ISLAM di Gaza dengan cara(modus operandi) yang sama. Sumber 17/11/2010, web berita safa.ps, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

Pejuang AL-QUDS hadang kemaraan unit khas zionis

Gambar(Safa): Seorang dari pejuang SARAYA AL-QUDS.

GAZA - Kumpulan pejuang Palestine, SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) mengumumkan pejuangnya bertanggungjawab menghadang sebuah unit khas tentera zionis yang melepasi masuk di timur Qararah, timur laut Khan Yunus, di bahagian selatan Semenanjung Gaza.

Kenyataan rasmi SARAYA AL-QUDS yang disampaikan kepada agensi berita 'Safa' berkata, "pada jam 2.30 awal pagi tadi, sebuah unit dari kumpulan pejuang SARAYA berdaya menghadang kemaraan sebuah unit khas tentera zionis yang masuk ke Qararah melalui pos tentera Kissufim."

"Tentera zionis yang mara telah dihadang dengan tembakan senjata berat, machine-gun dan pelancar roket 'hawn', lantas, beberapa orang tentera zionis telah tercedera dalam pertempuran sengit yang meletus lebih dari 15 minit. Ketika bertempur, kedudukan antara pejuang dengan tentera zionis hanyalah beberapa meter sahaja, kemudian zionis berundur ke pos kawalan Kissufim setelah bertempur,"
ujar SARAYA mengesahkan kejadian.

Kumpulan pejuang SARAYA AL-QUDS menegaskan pihak pejuang berhak menghadang sebarang tentangan ke atas penduduk Palestin malah telah lama jalan memiliha jalan penentangan dan jihad sehinggalah terbebasnya keseluruhan tanah-tanah Palestin. Sumber 16/11/2010, web berita safa.ps

Rabu, 10 November 2010

Bincang ubah Jordan jadi Negara Palestin

Gambar(safa): Wilders, kanan dan Eldad di sebelah kiri.

AN-NASIRAH, - Seperti yang dijadualkan, ahli parlimen Belanda berhaluan kanan yang dikenali sebagai penentang Islam, Geert Wilders juga akan turut serta dalam sebuah persidangan Israel yang diadakan pada bulan akan datang. Penyertaan Geert adalah atas undangan dari seorang pelampau zionis, iaitu anggota parlimen Knesset, Aryeh Eldad dari parti National Union.Menurut akhbar 'Haaretz' versi hebrew(Ibrani), persidangan bersama yang diadakan itu bertujuan untuk membincangkan rancangan bagi mengubah Jordan kepada sebuah Negara bangsa kepada masyarakat Palestin. Di samping itu, juga menolak cadangan penyelesaian konflik dengan penubuhan dua buah negara bagi dua bangsa yang menetapkan penubuhan Negara Palestin di tanah-tanah Palestin di Tebing Barat.

Persidangan yang bakal dihadiri anggota-anggota parlimen Knesset dari haluan kanan dan kiri akan membincangkan baik buruk perubahan Jordan kepada sebuah Negara bagi masyarakat Palestin serta melenyapkan asas penyelesaian konflik, dua buah Negara untuk dua bangsa.

Wilders benci Islam


Sebelum ini, ahli parlimen Belanda, Geert Wilders yang amat membenci Islam dan muslimin telah menggesa agar melarang pembinaan masjid di Belanda malah menyebarkan sebuah filem(gambar)(fitna) yang menghina Rasulullah SAW. Tindakan Wilders telah membangkitkan kemarahan umat Islam yang melebihi 1 bilion dari seluruh dunia.Aryeh Eldad(gambar:wikipedia) telah menjelaskan bahawa persidangan akan datang adalah demi mempersembahkan rancangan dan strategi-strategi bagi menentukan Jordan diubah menjadi Negara Palestin. Demikian itu, cadangan dan rancangan penyelesaian konflik dengan penubuhan dua buah Negara untuk dua bangsa sudah pasti mengancam kewujudan masyarakat Israel dan Negaranya, ungkap anggota Knesset itu.


Berikutan itu,
"ahli parlimen Belanda, Geert Wilders telah dijemput ke persidangan terbabit sebagai salah seorang pendokong kuat bagi penubuhan Negara Palestin di Jordan," kata Eldad lagi. Sumber 08/11/2010, web berita safa.ps

6 hari tutup sempadan Rafah

Gambar(wikipedia): Pintu masuk di perlintasan sempadan Rafah dari Mesir ke Semenanjung Gaza.

RAFAH - Pihak Berkuasa Mesir telah menetapkan sempadan Rafah yang menghubungkan antara Mesir dengan Semenanjung Gaza ditutup selama enam hari. Ketetapan tersebut adalah sempena perayaan menyambut perayaan Aidil Adha.

Sumber keamanan Palestin dari pekerja panitia penyelarasan di sempadan Radah menjelaskan, pihak Mesir memaklumkan kepada mereka bahawa sempadan Rafah akan ditutup bermula dari 15 sehingga 20 November. Pengumuman awal dibuat agar pekerja-pekerja di sempadan dapat memperolehi cuti sepanjang enam hari.
Gambar(wikipedia): Peta Semenanjung Gaza. Hanya sempadan Rafah satu-satunya pintu untuk menghubungkan Gaza dengan dunia luar, namun perlu kepada kebenaran Kerajaan Mesir. Adapun perlintasan di sempadan-sempadan Gaza-Israel adalah di bawah penguasaan rejim zionis(Israel).

Tambah lagi dari sumber yang menyampaikan laporan kepada agensi berita 'Safa' bahawa bermula dari 26 November, sempadan Rafah akan ditutup pada hari Jumaat dan Sabtu setiap minggu. Dinyatakan, penutupan itu adalah hari cuti mingguan kepada pekerja-pekerja di sempadan.

Pada bulan Jun yang lalu, Presiden Republik Arab Mesir, Mohammad Housni Mubarak telah memutuskan pembukaan sempadan Rafah kepada penduduk Palestin yang memohon keluar melalui Mesir untuk rawatan perubatan dan pelajar yang menyambung pelajaran di luar Gaza.

Mesir membuat keputusan menutup sepenuhnya sempadan Rafah setelahmana gerakan HAMAS menguasai Semenanjung Gaza pada 2007. Menurut sumber, sempadan Rafah adalah satu-satunya pintu yang menghubungkan Semenanjung Gaza dengan dunia luar yang tidak dikuasai oleh Israel. Sumber 08/11/2010, web berita safa.ps

Rejim zionis bedil Rafah, Khan Yunus

GAZA - Pesawat tempur zionis telah melancarkan dua serangan malam ini ke atas dua buah lokasi yang berbeza, Khan Yunus dan Rafah yang terletak di selatan Semenanjung Gaza.

Pemberita 'Safa' berkata, pesawat tempur zionis yang menyerang kawasan 'الزنة' di timur laut Khan Yunus mensasarkan sebuah tanah lapang. Dinyatakan, satu serangan misil dari pesawat zionis tidak mengakibatkan sebarang kecederaan.

Seiring serangan terbabit, sebuah lagi pesawat tempur jenis F-16 zionis telah mengebom terowong bawah tanah di kawasan 'يبنا' yang terletak di barat bandar Rafah. Serangan yang dilaporkan itu mengakibatkan seorang penduduk di lokasi berkenaan mengalami kecederaan ringan. Malahan turut mengakibatkan cermin tingkap beberapa buah rumah yang berhampiran pecah berikutan letupan yang terlalu kuat.

Menurut pemberita lagi, terowong bawah tanah yang menjadi sasaran serangan itu telah lama terbiar(ditinggalkan) kerana kerap dibom sebelum ini oleh pihak rejim zionis. Ketetapan bagi meninggalkan terowong tersebut dikeluarkan sendiri oleh pihak berautoriti yang berkaitan dengan pembinaan terowong bawah tanah. Sumber 06/11/2010, web berita safa.ps

Ketua Perisikan Mesir ke Israel

Gambar(safa): Kiri, Simon Perez dan kanan, Omar Sulaiman.

AL-QUDS, - Ketua Badan Perisikan Am Mesir, Wazir Omar Sulaiman telah tiba di Israel hari ini sebelum menjelang tengah hari tadi.

Menurut radio umum Israel dalam laporannya terdahulu menyebut bahawa Sulaiman akan mengadakan pertemuan dengan Presiden rejim zionis, Simon Perez sebaik sahaja tiba di Israel.

Sumber menyatakan, pertemuan antara kedua-dua pihak ini akan membincangkan beberapa permasalahan dan isu yang berkaitan dengan jadual masa mengurus isu.

Sepertimana yang disebut, perkara pertama yang akan disentuh adalah jalan untuk mengembalikan semula rundingan bagi membina persamaan penyelesaian isu antara rejim zionis dan Palestin. Hal yang bakal diperbincangkan ini ekoran dari sebab kerja perumahan zionis yang dibangunkan lagi di penempatan-penempatan haram Israel. Selain itu, kedua-dua pihak ini akan membincangkan lagi beberapa lagi permasalahan serantau.

Menurut radio umum Israel, sepertimana yang dijadualkan, Sulaiman juga akan bertemu dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Menteri Perangnya, Ehud Barak. Sumber 04/11/2010, web berita safa.ps

ABU ALI sekat unit khas zionis

GAZA - Kumpulan pejuang ABU ALI MUSTAFA, sayap tentera JABHAH SHA'BIAH LI TAHRIR FALESTIN telah memaklumkan bahawa salah sebuah unitnya menghadang secara bersemuka unit khas rejim zionis. Sekaligus, menyekat kemaraan zionis yang cuba melepasi masuk ke kawasan 'أبو مطيبق' di timur Al-Maghazi, pertengahan Semenanjung Gaza.

ABU ALI MUSTAFA dalam kenyataan rasmi yang disampaikan kepada agensi berita 'Safa' menjelaskan bahawa pejuang-pejuangnya telah berjaya mengesan gerak-geri unit khas zionis. Lalu, pada jam 01.55 pagi, waktu Palestin, kumpulan pejuang Palestin melepaskan serangan roket jenis 'hawn', 90mm ke arah tentera rejim zionis.

Kenyataan tersebut menyatakan lagi, tentera rejim zionis membalas serangan pejuang dengan peluru berpandu jarak jauh. Namun, pejuang-pejuang ABU ALI MUSTAFA terselamat dari serangan zionis.

Dalam kenyataan rasmi tersebut, kumpulan pejuang Palestin menyatakan bahawa operasi ketenteraannya adalah membalas jenayah yang dilakukan penjajah terhadap penduduk Palestin serta mempertahankan tanah-tanah Palestin. Malah pejuang-pejuang ABU ALI turut mengesahkan lagi, 'penentangan' dan 'serangan bersemuka' terus berlanjutan ketikamana penduduk Palestin menjadi sasaran bunuh, rata tanah, sekatan Israel, pengyahudian dan mangsa penangkapan zionis. Sumber 02/11/2010, web berita safa.ps

Khamis, 28 Oktober 2010

ETP Bukti Kerajaan Sekarang Merancang Kemusnahan Akhlak Masyarakat Pada Masa Akan Datang

EPP 8: Mewujudkan Kawasan Hiburan Khas

Tindakan

Kami menyasarkan untuk mengadakan aktiviti-aktiviti malam yang lebih meriah di Malaysia di mana hiburan aktiviti malam terpilih dijangka menyumbangkan tambahan pendapatan daripada RM600 juta kepada RM1.8 bilion menjelang 2020. Untuk mencapai hasrat ini, liberalisasi beberapa peraturan hiburan akan dilaksanakan untuk merangsangkan pembangunan industri dengan

• Memisahkan kawasan hiburan khas untuk mengurangkan sebarang impak buruk kepada penduduk tempatan kerana kawasan tersebut dibangunkan terutamanya untuk memenuhi permintaan pelawat asing

• Membenarkan pelanjutan had waktu beroperasi bagi pusat hiburan

• Mengurangkan nisbah artis tempatan dengan artis asing berbanding dengan syarat yang ditetapkan dalam garis panduan semasa PUSPAL

• Melanjutkan tempoh sah visa bekerja bagi artis dan krew asing berdasarkan jenis persembahan (iaitu persembahan sekali sahaja (one-off), pancaragam dengan kontrak jangka panjang atau pertunjukan produksi jangka panjang) Untuk diiktiraf sebagai zon hiburan, kriteria yang berikut perlu dipatuhi:

• Memenuhi keperluan kalis bunyi sebagaimana yang didefinisikan oleh kod bangunan pihak berkuasa tempatan;

• Mencapai skala minimum purata 1,000 pelawat setiap malam di sesebuah zon hiburan;

• Memastikan kebolehcapaian pengangkutan dan infrastruktur yang mencukupi (contohnya tempat letak kereta, teksi dan bentuk pengangkutan yang lain);

• Ketersediaan rondaan yang mencukupi oleh pasukan polis atau firma keselamatan swasta untuk
memastikan keselamatan awam di kawasan berhampiran; dan

• Terletak pada jarak minimum 100 meter dari kawasan kediaman dan keagamaan.

Lima bandar telah dikenal pasti sebagai lokasi berpotensi bagi kawasan hiburan khas: Greater Kuala Lumpur/Klang Valley, Genting Highlands, Pulau Pinang, Langkawi dan Kota Kinabalu. Memandangkan Kuala Lumpur bakal menarik lebih banyak ekspatriat, aktiviti hiburan yang lebih meriah merupakan suatu unsur daya boleh huni (liveability) yang penting. Kawasan hiburan yang sedia ada adalah tidak memadai untuk mencapai pertumbuhan yang diharapkan memandangkan purata kadar penghunian hujung minggu bagi kelab malam di bandar adalah sebanyak 85 hingga 90 peratus.

Menerusi kerjasama dengan Greater KL/KV NKEA, dipersetujui bahawa lokasi berpotensi bagi kawasan hiburan baharu ialah kawasan di sekitar Central Market. Kawasan ini akan direka bentuk untuk menarik pelancong dengan kemudahan 24 jam, keselamatan awam yang mencukupi, pengangkutan dan infrastruktur, tetapi ia akan kekal terpisah dari kawasan kediaman dan keagamaan.

Sumber gambar : http://www.kpkk.gov.my/pdf/tahukah_anda/ETP_bm/bab10.pdf

===========================

Kerajaan sekarang telah menumpukan kemajuan "Sosial tanpa batasan" apabila "Sekolah Khas" telah dibina untuk menampung pelajar yang hamil luar nikah dan kemungkinan "Sekolah Khas" tersebut merupakan perancangan awal kerajaan di dalam membasmi pelajar hamil luar nikah yang berpunca masalah sosial pada masa akan datang.Sedangkan masalah sosial tersebut berpunca dari sikap kerajaan mengambil remeh dalam membasmi dan menutup pusat hiburan dan maksiat.Seandai kerajaan meneruskan projek yang bakal membuatkan sehari 15000 ke atas masyarakat berhibur tanpa batasan kemungkinan besar jumlah pelajar hamil akan meningkat.362 Bab 10

Memperkasakan Industri Pelancongan

Pewujudan kawasan hiburan baharu akan ditadbir oleh Bahagian Pelan Induk DBKL. DBKL akan bekerjasama dengan badan-badan berkaitan untuk menarik pengendali kelab malam untuk melabur dalam zon hiburan yang diwartakan. Sementara itu, Bahagian Pelesenan DBKL akan bertanggungjawab membantu memudahkan pengeluaran lesen-lesen bagi kelab malam untuk memulakan operasi di dalam kawasan yang dikhaskan.

Pembiayaan

Jumlah pembiayaan yang akan diperlukan adalah RM276 juta dan kesemuanya akan dibiayai oleh sektor swasta.

Impak

Enam buah kelab malam baharu, setiap satunya dengan kapasiti untuk menampung sekurang-kurangnya 900 pengunjung kelab setiap hujung minggu disasarkan untuk memulakan operasi pada awal tahun 2012.

Dua buah kelab malam akan memulakan operasi pada tahun 2013 dan 2014 masing-masing. Menjelang tahun 2014, sekurang-kurangnya 10 kelab malam akan terdapat di dalam zon hiburan baharu. EPP ini dijangka menjana impak PNK sebanyak RM0.7 bilion dan kira-kira 5,614 peluang pekerjaan menjelang tahun 2020.

==============================

Persoalan :

Sekurang-kurangnya satu kelab mampu menampung 900.
Namun berapakah anggaran maksimum pengunjung yang mampu ditampung sebuah kelab?

Minimum 900 pengunjung bagi setiap satu kelab malam?
6 kelab malam : 6 X 1,000 = 5400 pengunjung satu malam ?

MENJELANG 2014 SEKURANG-KURANGNYA 10 KELAB MALAM?
Ini bermaksud 2014 kelab malam akan bertambah dan kemungkinan akan melebihi 10 kelab malam.

SEANDAI 10 kelab malam disiap bina dan SEANDAI 1 kelab malam mampu menampung 1500 orang ini bermaksud 15000 pengunjung pada satu malam.

SEANDAI pada 2014 kelab malam dibina lebih dari 10 buah?
Maka lebih 15000 pengungjung akan ada dan amat mustahil semua pengunjung tersebut adalah non muslim.

Seandai sekarang kerajaan tidak mampu mengawal kelab hiburan dan tidak mampu mengawal masyarakat Islam dari mengunjugi kelab hiburan ini bermakna apabila berlakunya penambahan kelab malam dan hiburan maka pasti kerajaan sekali lagi tidak mampu mengawal masalah ini.

Mungkin ada yang beralasan bahawa perundangan syariah yang tidak membenarkan masyarakat Islam memasuki pusat hiburan telah sedia ada dan kesilapan itu hanya berpunca dari orang Islam yang memasuki kelab malam dan hiburan saja.Namun alasan itu tidak releven kerana perundangan tersebut tidak dilaksanakan dengan sebaiknya malah sebenarnya menjadi tanggungjawab kerajaan dalam menangani masalah sosial dengan mengurangkan kelab malam dan hiburan yang melalaikan serta menguatkuasakan perundangan tersebut.Alasan kesilapan orang Islam mengunjungi kelab malam dan hiburan yang melalaikan adalah merupakan alasan untuk pihak kerajaan "lepas tangan" setelah keuntungan diperolehi.

Sumber gambar : http://www.kpkk.gov.my/pdf/tahukah_anda/ETP_bm/bab10.pdf


Oleh sebab masalah yang semakin meruncing ini Ikhwan mengajak anda semua menyertai

Kami Bantah Penambahan Penubuhan Kelab Malam & Hiburan Yang Melalaikan

Page ini ditubuhkan untuk mengumpulkan seluruh masyarakat tidak kira agama mahupun fahaman politik untuk membantah perkara tersebut.

Pejuang SARAYA AL-QUDS mangsa serangan artileri syahid

Gambar(safa): Mangsa serangan artileri rejim zionis di Gaza.

GAZA
- Seorang penduduk Palestin menemui syahid selepas waktu zohor sebentar tadi akibat terkena serpihan dari tembakan artileri rejim zionis di timur daerah Jabaliyah, utara Semenanjung Gaza.

Jurucakap Khidmat Perubatan Tentera di Gaza, Adham Abu Salamiyah dalam kenyataannya mengesahkan bahawa seorang penduduk Gaza yang dikenali Jihad Subhi Afana, 20 syahid dalam serangan mengejut dari artileri zionis.

Menurut kumpulan pejuang, SARAYA AL-QUDS, sayap tentera JIHAD ISLAMI berkata, as-syahid Afana adalah salah seorang dari pejuangnya. Beliau menemui syahid dalam sebuah misi jihad.

Sementara itu, saksi yang menyampaikan kepada agensi berita 'Safa' menjelaskan bahawa beberapa buah jentera perang rejim zionis yang berpengkalan sementara dalam garisan sempadan di timur Bet Hanoun menyasarkan serangan ke atas sebuah rumah. Berikutan serangan itu, rumah milik keluarga Al-Shubbat rosak teruk, jelas sumber.

Kejadian lain dilaporkan, seorang penduduk Palestin yang bekerja sebagai pengutip kepingan besi dan sisa runtuhan bangunan cedera akibat ditembak rejim zionis. Mangsa tembakan zionis di timur daerah Jabaliyah tersebut telah dibawa ke hospital Kamal Udhwan, utara Gaza untuk rawatan selanjutnya, menurut Abu Salamiyah.

Pesawat rejim kerap meninjau

Tambahan lagi, sejak akhir-akhir ini pesawat tempur rejim zionis kerap-kali mengadakan penerbangan di ruang udara Semenanjung Gaza seiring dengan ancaman bagi melancarkan serangan terbaru di Gaza.

Semalam, laporan pada jam 11.51 malam, waktu Palestin menyatakan beberapa puluh buah pesawat tempur jenis F-16 zionis dan pesawat pengintip berlegar-legar di ruang udara Gaza.

Penduduk Palestin di Gaza turut merasa bimbang dengan operasi tersebut sebagaimana yang berlaku pada perang tahun lalu. Jelasnya, operasi pengeboman tahun lalu menumpukan lokasi-lokasi keamanan bawah seliaan Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza.

Sebelum tinjauan

Operasi tinjauan pesawat zionis di ruang udara Gaza adalah susulan dakwaan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu beberapa hari yang lalu mengenai roket anti-kapalterbang yang dipasang di Gaza.

Demikian itu, Netanyahu dalam kenyataannya berkata, angkatan tentera udara Israel menghadapi kesulitan ketika mengadakan operasi pengintipan di ruang udara Gaza. Malah, Netanyahu menggesa supaya menjamin penyelesaian yang diperlukan bagi keamanan Israel.

Pada hari Isnin yang lalu, Menteri Dalam Negeri Palestin di Gaza, Fathi Hamad menyatakan, penjajah seakan-akan mahu melancarkan perang menentang Gaza.

Gaza kerap diceroboh

Terbaru dan kejadian yang terkini, kawasan yang berhampiran garisan sempadan sering diceroboh. Di samping itu, rejim zionis turut melepaskan tembakan dan membedil ke arah rumah-rumah dan tanah pertanian di Gaza. Sumber 27/10/2010, web berita safa.ps

Ceroboh Al-Maghazi, tembakan di timur Qararah

KHAN YUNUS - Sumber melaporkan, beberapa buah jentera perang rejim zionis menceroboh timur Mukhayyam Al-Maghazi, pertengahan Gaza secara terhad pagi tadi.

Menurut pemberita agensi 'Safa', beberapa buah jentera perang termasuk jentolak telah menceroboh sejauh berpuluh-puluh meter ke dalam sempadan tanah penduduk Palestin Gaza. Pencerobohan tersebut mensasarkan sebuah kawasan di Jahr El-Deik yang terletak di selatan bandar Gaza. Jelas sumber, rejim zionis melaksanakan operasi menyerodok dan menyamakan tanah serta mengesan 'sasarannya' di kawasan berkenaan.

Sementara itu, menara-menara kawalan tentera rejim zionis melepaskan tembakan ke arah beberapa buah rumah dan tanah pertanian penduduk yang berhampiran pos kawalan Kissufim di timur daerah Qararah, Khan Yunus. Sumber 26/10/2010, web berita safa.ps

'Lifeline 5' berjaya tiba di Gaza
GAZA - Ketibaan konvoi 'lifeline 5' di Semenanjung Gaza pada petang tadi(khamis) yang melintasi sempadan Rafah, Republik Arab Mesir disambut besar-besaran dan juga secara rasmi.

Liputan dari pemberita Al-Jazeerah, Tameer Mashal jelas menunjukkan sebaik konvoi tiba di Gaza, laungan takbir 'Allah Maha Besar' kedengaran kuat dari para sukarelawan konvoi. Di samping itu, sujud syukur tanda gembira yang tidak terhingga dan ada sukarelawan wanita menangis kerana dapat bertemu dengan penduduk Palestin di Gaza yang terkepung dengan sekatan zalim zionis.

Pemberita Al-Jazeerah menjelaskan lagi bahawa konvoi dapat merentasi sempadan Rafah dengan mudah dan senang berikutan pihak penganjur konvoi mengikut persetujuan dengan Pihak Berkuasa Mesir.

Jurucakap konvoi, Zaher Birawi berkata, Pihak Berkuasa Mesir telah membenarkan 342 sukarelawan memasuki Gaza. Sebahagiannya ada yang datang dengan menaiki kapal dari pelabuhan Latakia dan sebahagian besar yang lain menaiki kapal terbang Syria.

Beliau menyebut para sukarelawan yang terlibat datang dari 30 buah Negara, 12 darinya Negara Arab dan selebihnya adalah dari Negara-negara barat yang jauh.

"Tujuan mereka hanyalah satu iaitu untuk membantu membebaskan Palestin dari kezaliman," jelas Birawi.

Jurucakap konvoi mengungkapkan ketibaan sukarelawan-sukarelawan lifeline ke Gaza petang ini menandakan pembetulan kesilapan yang telah dilakukan pihak Mesir kepada kami pada permulaan perjalanan konvoi. Demikian itu, konvoi akan berada di Gaza selama tiga hari dan akan beredar keluar pada pagi ahad akan datang.

Beliau turut menyatakan, para sukarelawan bertekad untuk mengadakan tinjauan dan melawat tempat-tempat yang musnah serta bertemu dengan sebahagian keluarga mangsa-mangsa perang Israel.

Kapal besar Greek yang membawa kenderaan konvoi lifeline 5 berlepas dari pelabuhan Latakia, Syria malam semalam dan tiba di pelabuhan El-Arish selepas waktu tengahari tadi.

Mengulas antara persetujuan Pihak Berkuasa Mesir bagi membenarkan konvoi ke Gaza, seramai 17 sukarelawan termasuk bekas ahli parlimen Britain, George Galloway tidak dibenarkan masuk ke Gaza. Pihak Berkuasa Mesir menganggap sukarelawan-sukarelawan tersebut individu-individu yang tidak dialu-alukan Mesir.

Konvoi 'amal'

Ketika penduduk Gaza meraikan kegembiraan dengan sukarelawan konvoi lifeline 5 yang telah berjaya memasuki Gaza, sebuah lagi konvoi bantuan kemanusiaan dari Britain sedang bersiap sedia memasuki Libya.

Konvoi 'طريق الأمل' yang disertai 70 aktivis Britain dengan 29 buah kenderaan yang membawa muatan makanan, bekalan perubatan dan alat-alat pembelajaran datang dari Tunisia menuju ke Semenanjung Gaza dan akan merentasi Libya dan tanah Mesir. Sumber 21/10/2010, berita Al-Jazeerah, web berita safa.ps dan web berita Al-Jazeerah

Pejuang ALWIYAH serang unit khas zionis

RAFAH - Kumpulan pejuang, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN(sayap tentera لجان المقاومة الفلسطينية) mengumumkan pihaknya mensasarkan serangan terhadap tentera rejim zionis berhampiran pintu gerbang 'المطبق', timur Rafah yang terletak di selatan Semenanjung Gaza.

Gambar(safa): Pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN.

Dalam salinan kenyataan rasmi kumpulan pejuang itu kepada agensi berita 'Safa', ALWIYAH berkata, pejuangnya telah melepaskan 3 serangan roket 'hawn', 82 milimeter pagi ini ke atas sebuah unit khas tentera rejim zionis yang menceroboh. Jelas ALWIYAH, pejuangnya berjaya melaksanakan misi itu dan dapat pulang ke pos kawalan dengan selamat.

ALWIYAH menyatakan lagi, operasi pagi ini adalah bagi menghadang serangan rejim zionis serta membalas ancaman zionis yang berniat melancarkan perang terbaru ke atas Semenanjung Gaza.

"Pejuang-pejuang kami sentiasa bersedia di lokasi-lokasi utama bagi mempertahankan kesucian tanah-tanah kami," jelas ALWIYAH.

Kumpulan pejuang ini turut menegaskan bahawa pilihan jihad dan penentangan adalah satu-satunya jalan untuk membebaskan keseluruhan tanah Palestin yang dirompak. Sumber 21/10/2010, web berita safa.ps

Pesawat pengintip gugur, jentolak zionis terbalik

GAZA - Kejadian yang tidak disangka pagi ini(Khamis), sebuah pesawat pengintip rejim zionis gugur dalam kawasan tanah penduduk Palestin di Hayyu Syuja'iah. Kedudukan kawasan tersebut bertentangan dengan garisan sempadan di sebelah timur bandar Gaza.

Menurut saksi dan sumber keselamatan menjelaskan kepada agensi berita 'Safa' bahawa pesawat pengintip zionis gugur dalam kawasan Palestin yang jaraknya 200 meter dari garisan sempadan. Berikutan itu, jentera perang rejim zionis berkejaran ke lokasi gugurnya pesawat.

Dua sumber berkenaan menyebut, dua buah kereta kebal zionis terus pantas menceroboh ke lokasi berkenaan untuk mengambil pesawat pengintip yang gugur dan berderai. Ketika jentera perang zionis berundur dari lokasi yang diceroboh, tidak semena-mena jentolak zionis terbalik. Kemudian, jentolak yang lain bingkas menundanya masuk ke dalam garisan sempadan.

Jelas sumber, operasi pencerobohan pagi ini tidak kedengaran bunyi tembakan. Namun dalam masa yang sama dinyatakan bahawa beberapa buah helikopter zionis meninjau dan membuat liputan kejadian itu dari ruang udara. Sejurus operasi zionis selesai, jentera perang rejim zionis beredar meninggalkan kawasan berkenaan. Sumber 21/10/2010, web berita safa.ps

Selasa, 26 Oktober 2010

ETP : Lebih banyak kelab malam, spa akan dibina

Pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mahu menjadikan Malaysia sebuah hub pusat hiburan malam bagi memacu industri pelancongan mengikut Program Transformasi Ekonomi (ETP).

Ini akan dilaksanakan dengan penubuhan beberapa kelab malam terkemuka, menganjurkan konsert utama, melonggarkan garis panduan untuk penghibur antarabangsa dan “mempakejkan” semula acara antarabangsa seperti Formula 1 dan MotoGP.

Menurut perancangan ETP yang dikeluarkan semalam, ia adalah sebahagian daripada 12 projek permulaan (EPP) yang bertujuan memperkasakan sektor pelancongan agar ketibaan pelancong dapat dipertingkatkan.

Langkah itu dijangka mendapat bantahan golongan konservatif agama yang sebelum ini telah berulang-kali berdemonstrasi membantah kehadiran penghibur antarabangsa. Sasaran terbaru mereka adalah bintang sensasi Amerika - Adam Lambert yang seorang 'gay'.

Satu daripada 12 EPP itu adalah melonggarkan syarat ketat bagi penganjuran konsert dan majlis antarabangsa, yang sekarang ini dikatakan banyak menghindarkan penghibur antarabnagsa ke negara ini.

Mulai suku terakhir 2010, acara antarabangsa yang menampilkan penghibur antarabangsa yang memenuhi tiga kriteria minimum dikecualikan daripada tertakluk kepada syarat-syarat ketat Agensi Pusat Permohonan Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (Puspal).

Kriteria berkenaan adalah:
  • Penarafan kelas A berasaskan pada kedudukan 100 teratas carta Billboard sejak lima tahun yang lalu;
  • Menarik 2,500 penonton bagi setiap acara; dan
  • Telah membuat pertunjukan di tiga tempat antarabangsa.

Selain mematuhi syarat Puspal, mereka bakal tertakluk kepada “garis panduan yang lebih fleksibel”, pelepasan cukai, perlonggaran daripada imigresen untuk menjadikan Malaysia hub majlis acara antarabangsa.

Untuk meminda garis panduan Puspal, seperti yang dicadangkan, jawatankuasa Puspal akan bekerjasama dengan agensi-agensi lain yang terlibat (majlis tempatan, Jabatan Imigresen, dan Kementerian Kewangan). Kementerian Pelancongan akan memantau dan menjejak proses pelaksanaan.

Jumlah pelaburan yang diperlukan adalah RM467 juta dan akan dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan. Kerajaan menjangkakan ia akan memberi pendapatan negara kasar sebanyak RM427 juta dan mewujudkan sebanyak 8,000 peluang pekerjaan

Lebih mengejutkan lagi EPP juga mencadangkan penubuhan zon hiburan di Greater Kuala Lumpur/Lembah Klang, Genting Highlands, Pulau Pinang, Langkawi dan Kota Kinabalu bagi menggandakan pendapatan hiburan malam Malaysia kepada RM1.8 bilion menjelang 2020.

Langkah itu akan menyaksikan penubuhan enam kelab malam baru yang mampu menampung kehadiran 900 pengunjung pada hujung minggu menjelang awal 2012. Dua lagi akan beroperasi pada 2013 dan 2014.

"Menjelang 2014, akan terdapat sekurang-kurang 10 kelab malam di zon hiburan. Ini akan menghasilkan impak pendapatan kasar negara RM0.7 bilion dan mewujudknan 5,614 pekerjaan baru menjelang 2020," petik laporan itu.

Bagi mencapai hasrat itu, liberalisasi beberapa peraturan hiburan akan dilaksanakan, termasuk membenarkan pelanjutan had waktu beroperasi bagi pusat hiburan

Kawasan hiburan yang sedia ada dikatakan tidak memadai untuk mencapai pertumbuhan yang diharapkan memandangkan purata kadar penghunian hujung minggu bagi kelab malam di bandar adalah sebanyak 85 hingga 90 peratus.
Menerusi kerjasama dengan Greater KL/KV NKEA, dipersetujui bahawa lokasi berpotensi bagi kawasan hiburan baharu ialah kawasan di sekitar Central Market.

Kawasan ini akan direkabentuk untuk menarik pelancong dengan kemudahan 24 jam, keselamatan awam yang mencukupi, pengangkutan dan infrastruktur, tetapi ia akan kekal terpisah dari kawasan kediaman dan keagamaan.

Sumber : MalaysiaKini

Rabu, 20 Oktober 2010

Umno kononnya perjuangkan Kalimah الله tetapi mempermainkan محمد


Jika dulu kita di perlihatkan Umno berdemontrasi kerana penggunaan Kalimah الله oleh bukan Islam sedangkan mereka sendiri telah membenarkan penggunaan kalimah tersebut puluhan tahun lalu.Kini mereka pula menghina Islam dengan mengadakan festival fesyen atas nama Islam tetapi jelas bertentangan dengan Islam malah penghinaan terhadap Kalimah محمد dilakukan.

Adakah umno dan perkasa akan melakukan demontrasi apabila Rosmah Mansur sendiri melakukan penghinaan terhadap Islam?

Kita lihat dan tunggu...........

Terdapat nama محمد pada festival pakaian IFF (Penaung Rosmah Mansur)Pada 9 Ogos lalu "Islamic Fashion Festival" telah di rasmikan oleh Rosmah Mansur dan turut di hadiri oleh Najib Rajak (Isteri Rosmah).Tujuan festifal tersebut kononnya hendak mempromosi dan menonjolkan fesyen ala-ala Islam namun yang amat dikesali adalah fesyen pakaian yang ditontonkan tidak menepati hukum Islam malah bercanggah dengan hukum Islam serta terdapat perkataan di محمد dibeberapa pakaian tersebut.

Seandai kita berdemontrasi dan mengutuk keras tindakan penghinaan terhadap Rasulullah s.a.w yang dilakukan oleh pihak barat seperti lukisan karikatur dan lain-lain namun amat mengecewakan apabila kepimpinan negara sendiri melakukan penghinaan terhadap Islam dan Rasulullah dengan mengadakan dan merasmikan pula "Islamic Fashion Festival" yang jelas-jelas bercanggah dengan Islam dan menghina Rasulullah dengan terdapat tulisan محمد di bebarapa pakaian.

Seandai Perdana Menteri Malaysia yang sekarang dan selaku Presiden UMNO iaitu Najib Razak benar-benar mendaulatkan Islam dan mengakui UMNO adalah parti Islam maka Najib Razak perlu mengambil tindakan segera keatas penghinaan terhadapt Islam yang dilakukan oleh Rosmah Mansur (suami Najib Razak).
Di mana suara "40 ulama UMNO" yang kononnya mereka menganggotai UMNO untuk menjadi penasihat terhadap hukum Islam?

Apa pula pendapat Harusani berkaitan perkara ini?

Jumaat, 15 Oktober 2010

Ulama Muda Umno Bising Isu Munajat Royalti Minyak Tapi Membisu Konsert Artis Gay

MO11
KUALA LUMPUR 14 Okt
ober - Ulama muda Umno yang baru-baru ini menegur kerajaan negeri Kelantan berhubung misi Munajat Royalti Minyak yang dianggap sebagai pembaziran akhirnya membisu dalam isu konsert artis gay, Adam Lambert yang akan mengadakan persembahannya di Stadium Bukit Jalil malam ini.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata ini merupakan sumbangan ulama muda yang menyertai Umno yang telah memberikan nasihat kepada pimpinan Umno-Barisan Nasional tentang cara-cara untuk menang dalam Pilihan Raya Umum akan datang.

"Saya ucapkan tahniah kepada ulama-ulama muda ini yang telah berjaya me'reform' dan memperkasakan Umno-BN dengan cara membawa masuk budaya kuning yang tidak sihat ini ke dalam negara," sindir beliau ketika ditemui Suara Keadilan.

Sebelum itu, seorang ulama muda Umno, Fathul Bari Mat Jahya yang juga anak bekas Mufti Perlis dalam kolumnya di dalam sebuah portal web berita menyifatkan tindakan kerajaan Kelantan yang memfailkan saman royalti sebagai zalim.

Beliau turut mempersoal tindakan kerajaan negeri yang sedang mengumpulkan dana sebanyak RM400,000 untuk misi munajat tersebut.

Katanya, wang tersebut sewajar digunakan untuk program-program ilmiah seperti mengingatkan masyarakat tentang pentingnya akidah, memperkenalkan sunnah dan bahaya bidaah.

Namun begitu, kata Mahfuz, ketika kebanyakan rakyat membantah kehadiran Adam Lambert, ulama muda Umno ini gagal menjalankan tanggungjawab mereka menasihati Umno-BN khususnya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkaitan isu akhlak dan moral serta bahaya budaya songsang kepada golongan anak muda di negara ini.

Sumber : Suara Keadilan

Penjajah berhasrat roboh 110 bangunan Palestin

Peta, sumber google. Kedudukan Hayyu Silwan bertanda bulat merah.

AL-QUDS, - Laporan dari pengawasan Negara Penjajah(rejim zionis) menyebutkan bahawa 110 buah bangunan di Silwan yang didirikan oleh Palestin semenjak 31 tahun yang lalu dan sehingga tahun ini tidak mengikut undang-undang.

Radio rejim zionis yang memetik salinan dari laporan itu mendakwa bangunan-bangunan yang telah di bina di Hayyu Silwan, timur bandar Al-Quds menyalahi garis panduan asas binaan yang diperakui pada pertengahan 70an, kurun lalu.

Pengawasan itu juga mengesyorkan membuat penelitian ke atas cadangan untuk membawa hal tersebut ke mahkamah agar dapat perintah mahkamah bagi merobohkan rumah-rumah Palestin.

Sumber melaporkan, Kerajaan rejim zionis terus melancarkan operasi menggila terhadap penduduk Palestin(penduduk asal) yang menetap di dalam bandar Al-Quds. Tujuan operasi tersebut adalah untuk menghalau dan menguasai rumah-rumah, tanah Palestin dan membangunkan pemilikan Yahudi.

Sehingga kini, antara langkah yang dilakukan rejim zionis supaya dapat mengusir penduduk Palestin dari Al-Quds adalah dengan cara merobohkan rumah-rumah Palestin dengan hanya mendakwa pembinaan tersebut tanpa kelulusan. Sumber 13/10/2010, web berita safa.ps

Pejuang bedil jentera perang zionis

GAZA - Sayap tentera Jabhah Sha'biah Li Tahrir Palestin, iaitu KATAIB ABU ALI MUSTAFA telah membedil sekumpulan jentera perang rejim zionis yang berada di belakang kawasan perkuburan Syuhada', Jabaliya, utara Semenanjung Gaza dengan peluru roket jenis hawn 80mm.

Dalam kenyataan rasmi bertulis yang disampaikan kepada agensi berita 'Safa', KATAIB ABU ALI MUSTAFA berkata, serangan tersebut adalah tindak balas bagi membalas jenayah yang dilakukan penjajah ke atas penduduk Palestin.

Sayap tentera ini menyatakan pihaknya akan berterusan menentang dan membalas setiap kekejaman penjajah, malah turut berjanji kepada penduduk Palestin bagi membela setiap pengorbanan dan titisan darah para syuhada'.

Sementara itu, laporan pada jam 11.14 pagi, waktu Palestin, agensi berita 'Safa' berkata, rejim zionis melancarkan serangan bayangan di Khan Yunus, selatan Semenanjung Gaza. Sumber 11/10/2010, web berita safa.ps

Tentera rejim zionis bunuh dua pejuang AL-QASSAM

Gambar(Al-Jazeerah): Jasad seorang pejuang AL-QASSAM yang terdampat di tanah setelah zionis mengebom rumah yang diduduki pejuang AL-QASSAM di Khalil.

Unit khas dari tentera rejim zionis telah melakukan pembunuhan ke atas dua pejuang Palestin, Nasha'at Al-Kurmi dan Makmun An-Natshah dari KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS). Kedua-dua pejuang syahid apabila rumah yang mereka duduki di bandar Khalil telah dibom.

Menurut wartawan berita Al-Jazeerah, Shereen Abu Aqilah berkata, gerakan HAMAS mengutuk keras operasi rejim zionis yang mengakui membunuh dua pejuangnya. HAMAS mengungkapkan bahawa operasi tersebut adalah kesan dari pemusatan keselamatan yang terjalin antara Pemerintah Palestin Ramallah dengan Kerajaan Penjajah(zionis). Sementara itu, Pemerintah Palestin Ramallah turut mengutuk pembunuhan yang dilakukan tentera rejim zionis.

Gambar(Al-Jazeerah): Keadaan rumah tiga tingkat yang rosak teruk akibat dibom zionis.

Wartawan Al-Jazeerah menjelaskan lagi, tentera rejim zionis turut menangkap beberapa penduduk Palestin. Antaranya adalah tuan pemilik bangunan rumah tiga tingkat itu.


Menurut saksi, sejumlah besar tentera rejim zionis yang diiringi beberapa buah jentolak telah mengepung rumah tersebut yang terletak di kawasan Jabal Jauhar di Khalil. Kemudian, rumah tersebut dibom dengan peluru misil. Rejim zionis mendakwa Al-Kurmi bertanggungjawab ke atas operasi 'banjir api' yang membunuh emmpat pendatang haram Israel bulan lalu.

Saksi kejadian menceritakan kepada Al-Jazeerah bahawa dia telah mendengar tentera rejim zionis memanggil seorang individu iaitu Nasha'at Al-Kurmi (as-syahid, gambar)agar turun ke bawah dan menyerahkan diri, tetapi Nasha'at membantah. Berikutan itu, seorang lagi mangsa pembunuhan zionis, as-syahid Makmun An-Natshah terdampar di atas tanah di sebelah bangunan rumah yang musnah akibat dibom.

Radio Israel lapor

Menurut radio tentera Israel, tentera rejim zionis telah menjalankan operasi menyingkir golongan pembuat kerosakan(istilah yang digunakan Israel ke atas Palestin).

Jelas radio itu lagi, salah seorang darinya berpakat dengan kawan-kawannya melakukan beberapa aktiviti keganasan di Tebing barat.

Operasi zionis bermula asar semalam

Sumber menukilkan dari saksi, operasi ketenteraan yang dilancarkan oleh rejim zionis bermula sejak pada awaktu asar semalam. Ketika itu, pesawat pengintip tanpa pemandu kelihatan membuat tinjauan kerap di ruang udara Jabal Jauhar, timur bandar Khalil diikuti kemasukan trak pengangkut tentera pada pertengahan malam semalam.

Saksi yang enggan namanya didedahkan berkata, sebaik sahaja tentera rejim turun dari trak, mereka terus melepaskan tembakan ke arah rumah berkenaan meskipun rumah tersebut berpenghuni. Seiring dengan tembakan, sejumlah besar dari tentera rejim zionis memasuki ke kawasan berkenaan.

Gambar(safa): Salah seorang penduduk Palestin yang ditangkap ketika operasi tentera zionis.

Menurut sumber dari agensi
'Safa', 40 buah jentera perang rejim zionis termasuk jentolak serta diikuti 600 tentera rejim mengepung kawasan rumah yang diduduki dua pejuang AL-QASSAM.

Lebih sebulan yang lalu, rejim zionis menyenaraikan Al-Kurmi adalah sasaran utama yang dikehendaki malah zionis menyifatkan Al-Kurmi perancang operasi 'banjir api' di Khalil, menurut akhbar Ma'an sebelum ini.

Akhbar Ma'an menyebut bahawa Al-Kurmi, 34 telah berkali-kali ditahan dalam penjara rejim zionis ketika masih belajar di sebuah universiti di Khalil. Dan Al-Kurmi juga tergolong dalam pemimpin gerakan HAMAS. Kemudian as-syahid mendirikan rumah tangga dengan seorang wanita Palestin dari bandar Khalil.

Selepas beberapa hari dari operasi 'banjir api', Pihak Berkuasa Palestin Ramallah mengumumkan bahawa pihaknya telah menangkap seorang individu yang mempunyai kaitan dengan operasi, salah seorang darinya adalah bapa mertua Al-Kurmi.

Berbalik kepada operasi rejim zionis, tentera rejim mengenakan sekatan keselamatan di lokasi Jabal Jauhar setelah rumah yang diduduki Al-Kurmi telah rosak teruk, malah beberapa buah rumah yang lain turut mengalami kesan yang sama.

Pada pertengahan malam semalam, setelah rejim zionis mengumumkan operasi tenteranya, lalu tercetua pertempuran sengit antara pemuda-pemuda Palestin dengan tentera rejim di dua buah kawasan, Jabal Jauhar dan persimpangan ke sekolah Tareq.

HAMAS desak hentikan kerjasama

Dari gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية), pihaknya telah mendesak supaya Pemerintah Palestin Ramallah membebaskan tahanan dari kalangan pejuang-pejuang Palestin dan anggotanya dari penjara Palestin serta turut mendesak agar hentikan pemusatan keselamatan dengan penjajah(zionis), juga lepaskan pejuang Palestin untuk menjalankan peranannya bagi melindungi penduduk Palestin.

Sami Abu Zuhri, jurucakap rasmi HAMAS dalam kenyataan rasminya mengungkapkan operasi ketenteraan zionis di Khalil berikutan dari peningkatan mendadak penjenayahan dan penindasan yang dilakukan rejim zionis.


Gambar(Al-Jazeerah): 12 sayap tentera pejuang Palestin yang diketuai AL-QASSAM ketika memberikan kenyataan akhbar.

Beliau menyatakan, penindasan ini seiring dengan rundingan damai yang digunakan oleh penjajah bagi melindungi kegiatan jenayah yang berterusan seperti ini.

Abu Zuhri turut menuduh Pihak Keselaman Palestin Ramallah yang dipertanggungjawabkan kerana usahanya yang telah melucutkan senjata pejuang Palestin. Malah, Pihak Keselamatan Palestin berundur ketikamana tentera rejim zionis melakukan pencerobohan ke kawasan-kawasan berkenaan.

Beberapa hari yang lalu(06/10/2010), 12 sayap tentera Palestin di Gaza, terutamanya KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM telah berjanji bahawa pihaknya tidak akan mendiamkan diri ketikamana penangkapan dan tahanan politik yang menentang pejuang-pejuang Palestin masih berterusan di Tebing barat. Sumber 08/10/2010, web berita Al-Jazeerah, web berita safa.ps

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JALINAN UKHUWAH


ShoutMix chat widget