CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Khamis, 22 April 2010

Obama ungkap hubungan US dengan Israel teguh, HAMAS kecam ucapan Obama

Sempena sambutan penubuhan Israel tahun ke-62, Presiden Amerika Syarikat(US), Barack Obama mengesahkan hubungan dua buah Negara itu tetap stabil. Malah Obama turut yakin bahawa hubungan itu akan bertambah teguh pada masa akan datang.

Gambar: Ketika Israel menyambut perayaan penubuhannya, Palestin '48 turut mengadakan peringatan Nakbah.

Menurut Obama dalam satu keterangan akhbar yang dikeluarkan White House semalam, bahawa Obama sedang membuat penilaian bagi menyambung usaha dengan Israel agar perdamaian dan keamananan di rantau Timur Tengah dapat dicapai malahan penyelasaian konflik serantau dengan asas penubuhan dua Negara(Palestin-Israel).

Obama berkata sedemikian walaupun hubungan US dengan Kerajaan Benjamin Netanyahu tegang.

Presiden US turut mengakui Negara US adalah Negara pertama yang mengiktiraf penubuhan Israel. Beliau menegaskan, Israel adalah sekutu rapat dan terpenting bagi US di Timur Tengah. Dalam keterangan itu, Obama mengucapkan tahniah kepada Presiden Israel, Perdana Menteri Israel dan seluruh penduduk Israel.

"kita meraikan sekali lagi pencapaian besar yang diperolehi oleh penduduk Israel malah mempunyai hubungan persahabatan yang intim dan teguh dengan penduduk US", ujar Obama sebagaimana laporan dari agensi berita Perancis.

Sementara itu, web berita safa.ps juga menukilkan semalam bahawa Obama berkata, 'tanah Palestin merupakan tanahair yang bersejarah kepada Yahudi'.

HAMAS kecam ucapan Obama

Rentetan dari kenyataan Obama, HAMAS mengecam keras.

Salah Bardawil, salah seorang pemimpin HAMAS menegaskan bahawa tanah Palestin yang bersejarah itu adalah untuk masyarakat Palestin. Setiap aspek yang ada di situ menyaksikan ia adalah tanah yang menjadi hak Arab Islam.

Tambah beliau lagi, 'tiada sesiapapun yang boleh membuat ketetapan sama ada dari sudut politik ataupun kelompok yang berada di White House untuk memberi perjanjian kepada Israel dengan memadam sejarah ini dengan penanya yang cacat'.

"perkara sebegini, adanya tipu helah yang menentang masyarakat Palestin dan juga menentang sesiapa sahaja yang menjadi wakil perundingan yang sia-sia", ujar Bardawil.

Jelas beliau lagi, 'perkara yang sedang berlaku ini adalah tamparan yang besar, bukan sahaja kepada perunding Palestin tetapi juga terkena kepada perunding Arab dan juga inisiatif Arab'.

Bardawil berharap kepada masyarakat Arab dan umat Islam agar menjadikan ia peringatan dengan maksud di sebalik pengumuman yang telah dinyatakan sebelum ini oleh bekas Presiden Amerika, George Bush adalah perang salib bagi merampas Al-Quds iaitu tanah yang telah Allah berkati di sekelilingnya dari hati umat Islam.

Mesir ucap tahniah kepada Israel

Berhubung perayaan yang disambut Israel, Mesir melalui Presidennya juga mengutuskan surat tahniah kepada Presiden Israel, Simon Perez.

Presiden Housni Mubarak dalam suratnya itu berkata, 'saya mahu mengambil peluang ini adalah untuk menyeru sekali lagi kepada pihak kamu(Israel) supaya kembalikan rundingan damai di Timur Tengah ini dalam landasannya bagi mengakhiri keguguran darah dan usaha pelampauan'.

Gesaan Netanyahu

Dari pihak Israel pula, Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel membuat pengumuman bahawa perdamaian tidak mungkin dapat diwujudkan di Timur Tengah kecuali dengan rundingan antara Palestin - Israel untuk mendapatkan persetujuan dan bukannya pelaksanaan dari perancangan yang baru untuk menerangkan tentang Negara Palestin yang dinantikan, menurut agensi berita Perancis.

Sebagaimana desas-desus dan perkhabaran berita pada masa lalu mengenai pentadbiran US yang nekad mengemukakan rancangan damai Amerika yang baru sebagai jalan keluar dari konflik yang telah tercetus.

Netanyahu berkata lagi dalam rancangan televisyen Amerika 'ABC' pada awal malam semalam, 'pelbagai pihak yang duduk di meja rundingan mesti mencetuskan idea perdamaian. Dengan itu dapat mengurus dan berusaha menyelesaikan perselisihan sesama mereka'.

Tambah Netanyahu, 'tidak mungkin menetapkan apa-apa kedudukan bagi rundingan damai sebelum kita yang memulakannya..saya akan memulakannya dengan seberapa segera'.


Sumber 21/04/2010, suratkhabar Misril-Youm, berita Al-Jazeerah dan web berita
Al-Jazeerah

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JALINAN UKHUWAH


ShoutMix chat widget