CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Selasa, 24 Ogos 2010

Memori Tragedi Al-Aqsa Dibakar Berlalu Sepi

Semalam yang berlalu, maka genapla tahun yang ke 41 percubaan memusnahkan dan membakar Masjid Al-Aqsa yang terletak di Bandar Baitul-Maqdis(Al-Quds). Berikutan dengan tarikh tersebut, laporan dari Yayasan Al-Quds Antarabangsa bagi tahun ke 4 menyebut perancangan(langkah-langkah) penjajah yang mensasarkan Masjid Al-Aqsa.

Laporan tersebut mendedahkan projek-projek yang dibangunkan oleh penjajah bagi mengepung Masjid Al-Aqsa yang turut merangkumi sebuah rumah ibadat(haikal Sulaiman yang didakwa), terowong bawah tanah serta penggalian. Sebahagian dari projek itu telah siap sempurna dan sebahagian yang lain masih lagi berjalan.

Dalam laporan itu menyebut 9 lokasi penggalian yang baru dilakukan oleh Yahudi untuk memasuki di bawah Masjid Al-Aqsa. 4 darinya dilakukan di bahagian selatan Masjid Al-Aqsa, 4 lagi di bahagian barat dan 1 lagi lokasi penggalian baru di bahagian utara Masjid Al-Aqsa. Hasil laporan itu mengesahkan bahawa kadar nisbah penggalian di bawah Masjid Al-Aqsa meningkat berlipat kali ganda yang mencapai 200%.

Yayasan Al-Quds telah mencatatkan beberapa kumpulan lokasi di sekitar Masjid Al-Aqsa yang diyahudikan. Kesemuanya telah meingat ke 34 buah lokasi. 21 darinya masih dalam proses(underconstruction) dan 13 lokasi yang lain telah sempurna diyahudikan. Kedudukan lokasi-lokasi tersebut, 15 darinya terletak di bahagian selatan Al-Aqsa, 17 lagi di bahagian barat, manakala dua lagi lokasi terletak di bahagian utara Masjid Al-Aqsa.

Rempuhan Yahudi ke Al-Aqsa

Kelompok-kelompok Yahudi dan penduduk Israel telah merempuh masuk ke dalam kawasan Masjid Al-Aqsa secara berperingkat. Jumlah rempuhan yang dilakukan pada tahun ini mencecah 55 kali berbanding pada tahun lepas hanya 43 kali. Kelompok serbuan tersebut terdiri daripada individu rasmi dari Parti Likud dan Parti Kesatuan Kebangsaan(MIFDAL) sebanyak 6 kali.

Sebagaimana yang telah dicatat, 34 rempuhan dilakukan oleh kumpulan pelampau Yahudi. Paling menonjol pada 10 Mei lalu, Masjid Al-Aqsa dirempuh sekumpulan Rabai Yahudi yang terdiri dari 40 orang Rabai(rahib) Yahudi, dan ia merupakan rempuhan terbesar sejak Al-Quds dan tempat-tempat suci dijajah.

Berikutan yang sedemikian, tanggal 16 Mac setiap tahun diperakui sebagai hari kesedaran di kuil(rumah ibadat). Pada tarikh itu juga, diadakan aktiviti-aktiviti keagamaan bagi menggiatkan penekanan untuk meningkatkan lagi kewujudan Yahudi di tempat yang sebut 'temple mount'.

Dilaporkan juga, pada bulan September tahun lalu, Pihak Berkuasa Penjajah telah meluluskan dua buah pembinaan gereja(rumah ibadat) yang baru dalam perkarangan kawasan Masjid Al-Aqsa. Semua perancangan yang dilakukan ini tanpa ada sebarang pencegahan dan kekangan dari Negara-negara Arab dan Islam. Sumber 22/08/2010, web berita Al-Jazeerah

Rakaman gambar kesan Al-Aqsa dibakar0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JALINAN UKHUWAH


ShoutMix chat widget