CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Ahad, 9 Mei 2010

Pengumuman rundingan secara tidak langsung pada hari ini

Utusan Amerika Syarikat di Timur Tengah, George Mitchell (gambar) telah mengadakan pertemuan dengan Mahmoud Abbas(Presiden yang telah tamat tempoh menurut HAMAS) di Ramallah menjelang perjumpaan terdekat ini bagi Lajnah Eksekutif Pertubuhan Pembebasan Palestin(PLO). Dijangkakan, rundingan secara tidak langsung antara Palestin-Israel akan bermula.

Jurucakap Pihak Berkuasa Palestin, Nabil Abu Radinah bahawa keputusan akhir berkenaan rundingan akan diteliti dalam perjumpaan hari ini. Hasil itu akan disampaikan kepada Mitchell yang bakal mengumumkan permulaan rundingan petang sabtu atau ahad sebelum beredar ke Washington.

Sebagaimana dimaklumkan, Abbas bersetuju ke meja rundingan secara langsung dengan Israel. Walaubagaimanapun, ke meja rundingan perlu kepada dokongan rasmi daripada Lajnah Eksekutif PLO.

Beku penempatan

Walaupun Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu setuju membekukan sebahagian projek pembinaan penempatan Israel selama 10 bulan, namun Netanyahu membantah dari mengumumkan secara terang-terangan berhubung pembekuan pembinaan perumahan Israel di Timur Al-Quds.

Semalam(jumaat), Mitchell dalam kunjungannya yang berulang-alik dari Washington-Timur Tengah turut mengadakan pertemuan dengan Menteri Luar Israel, Avigdor Liberman dan Presiden Israel, Simon Perez. Kunjungan Mitchell yang bermula pada rabu lalu kerap mengadakan pertemuan dengan Netanyahu.

Perez dalam pertemuan dengan Mitchell semalam turut menyampaikan Washington perlu mengambil berat keamanan Israel.

Dijelaskan lagi, masalah keamanan amat dititikberatkan bagi pihak Israel, malah yang menggugat keamanan di Israel adalah serangan roket yang dilancarkan oleh gerakan HAMAS dari Gaza.

Presiden Israel turut menyatakan secara pasti bahawa penyelesaian konflik ini adalah dengan penubuhan dua Negara.

"Tel-Aviv juga mahu penubuhan Negara Palestin bersebelahan dengan Israel", kata Perez.

Andaian Shaloum

Sementara itu, Silvan Shaloum, Timbalan Perdana Menteri Israel membuat andaian bahawa rundingan Palestin-Israel tidak akan mudah mencapai kemajuan.

Shaloum menyifatkan rundingan yang bakal dilaksanakan adalah bicara dari dua belah pihak. Dijelaskan, sudut yang menjadi tumpuan dalam rundingan merangkumi projek-projek ekonomi, penambahbaikan zon-zon(kawasan) pertanian serta projek usahasama dalam sektor janakuasa elektrik, kesihatan, air, dan infrastruktur binaan.

"Pihak Berkuasa Palestin memang telah melaksanakan kerjanya seperti sebuah Negara," ujar Shaloum.

Tambah Shaloum lagi, "benar Palestin tiada sempadan tetapi kami(Israel) juga tiada sempadan."

Perjumpaan Palestin

Sehubungan dengan itu, sumber melaporkan Lajnah Eksekutif PLO dan Lajnah Pusat gerakan FATAH mengadakan perjumpaan bersama pada hari ini yang diketuai Mahmoud Abbas.

Dijelaskan, perjumpaan tersebut adalah untuk menetapkan keputusan dan ketetapan rasmi berhubung rundingan secara tidak langsung dengan Israel.

Saeb Arekat, Badan Perunding PLO dalam kenyataannya semalam sebaik sahaja pertemuan Mitchell dengan Abbas menegaskan betapa penting Israel memberi komitmen dengan menghentikan pembinaan penempatan Israel, menghentikan penangkapan dan melepaskan Yayasan-yayasan Palestin di bandar Al-Quds untuk beroperasi semula.

Arekat turut menyatakan pihak Palestin bersungguh-sungguh bagi menjayakan usaha dari Presiden Amerika, Barrack Obama dan George Mitchell.

"Semua orang tahu apa yang Palestin mahukan, iaitu penubuhan Negara Palestin, ibu negaranya adalah Al-Quds malah pihak Palestin mahu Israel membebaskan tahanan-tahanan Palestin serta menghentikan pembinaan penempatan," tegas Arekat. Sumber 08/05/2010, web berita Al-Jazeerah dan web berita maannews.net

Baca lagi:

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JALINAN UKHUWAH


ShoutMix chat widget